Esther van Hees

Esthervanhees2

Een nieuwe ster aan het jazzfirmament voorspelde de Jazzflits in juni 2013 toen Esther’s EP ‘Got Wings’ net uit was. Er volgden nog meer mooie reacties. Zo vond Eric Vloeimans Esther zingen als een engel, ontdekte Kunsttijdschrift Vlaanderen in haar poëtische teksten een opmerkelijk taalgevoel en hoorde Randal Corsen een bijzondere combinatie van kleinkunst en jazz.

Bijzonder is wat Esther brengt in elk geval. De jonge Vlaamse zangeres, die sinds 2009 in Nederland woont, weet het publiek te raken met haar eerlijke performance. De liefde voor verhalen bedenken en vertellen komt sterk naar boven tijdens haar optredens. Ze zingt vrijwel uitsluitend zelfgeschreven teksten. Deze schrijft ze op composities van muzikanten zoals Yuri Honing, Rembrandt Frerichs en Wayne Shorter. Als de melodie haar aanspreekt bedenkt Esther er woorden bij. Maar vooral schrijft ze teksten voor de composities van haar vriend en pianist Robert van der Padt.

De samenwerking tussen Robert en Esther begon in 2011 toen ze elkaar leerden kennen op een avond in jazzclub Paradox. De combinatie van Esther’s fantasievolle teksten en de melodieuze composities van Robert leek prachtig te werken. Hun muziek werd al omschreven als geraffineerde jazz met een poprandje, een sfeervolle, adembenemende combinatie van tekst en melodie en een mix van jazz en poëzie. Voor Esther staat de emotie centraal en het overbrengen hiervan op haar publiek. Weten binnen welke stijl ze hiermee precies valt is voor haar niet van het grootste belang.

In juni 2013 kwam debuut EP ‘Got Wings’ uit in eigen beheer en met haar band stond Esther al op bekende festivals en jazzpodia zoals: Haarlem Jazz&More, Breda Jazz, Jazz in Duketown, Paradox Tilburg, Muzecafé Heusden-Zolder, de Toonzaal Den Bosch met special guest Yuri Honing,…