Over ons

Ontstaansgeschiedenis

jazzX is in 2014 gestart vanuit zorgen over de wijze waarop overheidsbezuinigingen op podiumkunsten doorwerken op de vernieuwing van de muziek. Met name voor jonge jazzmusici, in de eindfase van hun studie of net afgestudeerd aan Nederlandse conservatoria, is dit een groot probleem. Er zijn te weinig podia, waar jonge jazzmusici eigen muziek kunnen spelen voor een luisterend publiek. Zo komt het componeren van eigen werk niet tot ontwikkeling. Dat is geldverspilling omdat de kwaliteit van de opleidingen hoog is. Maar het is vooral ook een grote belemmering voor een blijvende vernieuwing van de muziek.

Missie jazzX

Het bijdragen aan blijvende vernieuwing van de muziek door het ondersteunen van eigen werk van jong jazz talent.

Werkwijze

 • jazzX steunt jonge jazztalenten op de volgende manieren:
  een concert op het professioneel geoutilleerde podium van de Pletterij in Haarlem. De musici spelen alleen eigen composities. jazzX zorgt voor een luisterend publiek wat een intieme, voor de musici waardevolle ervaring oplevert.
 • ruime publiciteit in Haarlem en omgeving.
 • live radio interview bij RTV Haarlem 105 een week voorafgaand aan het concert en een live tv interview aan het eind van het optreden. De jonge musici doen zo ervaring op om voor het publiek te praten over hun muziekopvattingen en ambities.
 • bij voorkomen ondersteunt jazzX de musici met marketing en publiciteit en brengt jazzX musici in contact met jazz journalisten (w.o. internetjournalist Robin Arends).

Bereik concerten

Vanaf 2014 tot september 2018 zijn in totaal 18 jazzX concerten georganiseerd. Het aantal bezoekers per concert is beperkt en fluctueert. Dit komt doordat de jonge jazzmusici nog geen naam hebben opgebouwd en door het soms complexe of experimentele karakter van hun muziek. In het seizoen 2017-2018 waren er gemiddeld 27 betalende bezoekers per concert.

Bands/musici

Op de projectwebsite jazzx.nl is een overzicht van de uitgevoerde concerten te zien. Alle musici zijn onlangs professioneel opgeleid aan de Nederlandse conservatoria. Geen van de musici heeft al grote naamsbekendheid opgebouwd. Om te zorgen voor kwaliteit heeft jazzX een comité van curatoren aangesteld, bestaande uit de jazzpresentator Harry Schoonewelle, jazzjournalist Robin Arends en de directeur van de Pletterij Arno Duivestein.

Het jazzX team organiseert meerdere keren per jaar kleinschalige luisterconcerten waar jonge jazz musici eigen werk brengen. jazzX werkt samen met het cultuur- en debatcentrum de Pletterij te Haarlem en met RTV Haarlem105. jazzX probeert door middel van haar netwerken en publiciteit jonge musici te koppelen aan een geïnteresseerd publiek.

De musici worden door een programmacommissie geselecteerd op basis van 3 criteria:

 • jonge musici in het begin van hun professionele carrière
 • maken live muziek van kwalitatief hoogstaande niveau
 • brengen voornamelijk eigen werk ten gehore

jazzX biedt deze bands:

 • een concert voor een klein, aandachtig publiek (maximum 50 bezoekers)
 • een professioneel geoutilleerd podium
 • een vaste onkostenvergoedong van €300
 • video opnames en geluidsopnames van het concert
 • publiciteit op internet platforms, op lokale radio en TV en in de lokale pers
 • live radio interview bij RTV Haarlem 105 een week voorafgaand aan het concert en een live tv interview aan het eind van het optreden.

Contact

Graag horen wij je mening, adviezen en tips. Ook zoeken wij jazzpodia en andere organisaties die in dit project willen participeren. Reacties, opmerkingen en suggesties naar: team@jazzx.nl